HTML

XBOX360

Friss topikok

reklám

Címkék

Linkblog

Xbox 360-osok adatai veszélyben

2009.02.07. 17:36 méz

Az internetes bűnözők már az Xbox 360 játékosokat sem kímélik! Egy-két hónapja számos felhasználó adatait szerezték meg különböző piszkos trükkökkel...

Ezek a ravasz és sunyi kis crackerek az egyszerű átveréstől a jelszólopó vírusokig mindenféle módszert felhasználnak -- mesélték az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. szakemberei.

A bűnözőknek leginkább játékospontjainkra, hitelkártya adatainkra és az Xbox Live internetes rendszeren keresztül megvásárolt játékainkra fáj a foguk. A csalók azzal próbálnak trükközni, hogy Microsoft-pontokat ígérve elkérik tőlünk a játékosok felhasználónevét és jelszavát. Aki esetleg nem ismerné: e pénzért megvásárolható Microsoft-pontokért különböző kiegészítő tartalmakat vásárolhatunk az Xbox Live-on keresztül.

Azzal, hogy az internetes bűnözők megszerzik a belépési adatainkat, hozzáférhetnek a személyes- és hitelkártya adatokhoz, eldőzsölhetik Microsoft-pontjainkat, vagy még arra is vetemedhetnek, hogy ellopják a nehezen összeszedett presztízspontjainkat (más néven: gamerscore-unkat) is.
 

A csalók az ingyenes pontok ígérgetése mellett „adathalász” weboldalakat ajánlgatnak az egyszeri, gyanútlan felhasználónak. Ezek az üzenetek sokszor játék közben, maguktól a játéktársaktól érkeznek, miközben éppen a Fable II-t tolod a legnagyobb nyugalomban.
 

Ráadásul a YouTube nevű internetes videomegosztó szolgáltatón keresztül is számos hamis útmutatót találhatunk. Az egyik ilyen film keltette fel az ESET NOD32 vírusirtót forgalmazó Sicontact Kft. munkatársainak figyelmét is. "A videó egy úgynevezett Free Microsoft Points Generator alkalmazás letöltésére buzdítja a felhasználókat. Ez azonban nem ad ingyenes pontokat, viszont egy vírust telepít a számítógépre" -- figyelmeztet Kiss Zoltán számítógépes biztonsági szakember.
 
Az ESET több százezer magyar felhasználó adatai alapján összeállított vírusstatisztikája szerint a játékosok belépési adataira vadászó, az adathalász programok közé sorolható Win32/PSW.OnLineGames kártevőcsalád már bekerült az aktuális TOP 10-es lista tagjai közé. Ez a kártevő billentyűleütés-naplózót (keylogger) telepít a számítógépre, így lopja el a felhasználó adatait.

Mit tehetünk tehát az ilyen támadások ellen? A technikai jellegűekkel szemben természetesen a legegyszerűbb egy korrekt vírusirtó használata -- legalábbis ami a PC-t illeti. Amikor pedig egy "jóakaró" felhasználó bekopogtat, miközben Xboxon a kedvenc stuffodat tolod, hogy "Hé te, nem akarsz ingyé' Microsoft-pontokat?", akkor inkább azonnal tiltsuk le és folytassuk a játékot...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://xbox360konzol.blog.hu/api/trackback/id/tr28928711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása